06-23639907......... Nu ook Body Stress Release ......... info@susanneruesink.nl

Wat er gebeurde

Toen ik op een zaterdagochtend in een parkeergarage mijn tassen stond in te laden zag ik het volgende gebeuren:

Een jongetje van een jaar of 7 liep naar de auto toe die naast de mijne stond. Er kwam een vrouw (ik ga er vanuit dat het zijn moeder was) achter hem aan en vanuit mijn ooghoek zag ik het jongetje zijn moeder een schop tegen haar been geven. Ze zei iets met boze stem en schopteĀ  hem terug. Een klein drama, wat misschien wel vaker gebeurde tussen deze 2 mensen, gezien de reactie van de man die achter hen aan kwam. Hij stond erbij en keek ernaar, maar zei niks.

Dit zou er gebeurd kunnen zijn als het een hooggevoelig jongetje is:

Overprikkeling

Het jongetje is overprikkeld door alle indrukken in en bij de supermarkt. Het licht, de geluiden, de sfeer van gestreste mensen, alle emoties van de gezinsleden en wie weet wat er al gebeurd is onderweg er naartoe in de auto of voor vertrek thuis.

Hij loopt naar de auto, wil snel in de rustige, veilige auto en weg van daar, weg van die drukke plek en weg van zijn nare gevoel. Misschien wel het liefst naar zijn eigen kamer, zijn rustige bekende plekje met zijn eigen spullen.

Onbegrip

Zijn moeder weet dat niet en zegt misschien dat hij moet wachten of normaal moet doen. Ze maakt een opmerking tegen hem waaruit blijkt dat ze geen idee heeft wat er zich in hem afspeelt. En hij snapt zelf ook niet waarom hij zich zo akelig voelt. Dus als zij zegt: doe eens normaal, dan is hij boos. Want hij doet niet expres vervelend, hij zou graag normaal willen doen, maar deze gevoelens overkomen hem, hij weet niet wat hij eraan kan doen.

Hij is boos omdat hij niet gezien wordt om wie hij is en reageert zijn frustratie daarover af op haar door haar te schoppen.

Zij schopt hem terug om hem te laten ervaren dat geschopt worden heel vervelend is, in de hoop dat hij het niet meer zal doen. Maar het jongetje voelt zich nog meer onbegrepen.

Wat als de moeder had leren omgaan met haar sensitieve zoon?

Als de moeder had geweten van de hooggevoeligheid had ze daar op kunnen inspelen. Dan had ze kunnen weten dat hij niet expres vervelend of lastig probeert te zijn, juist niet!

Ze had hem kunnen helpen zijn overprikkeling kwijt te raken en hem kunnen leren beter met deze situatie en zijn gevoelens om te gaan. Waardoor het boodschappen doen op de zaterdagochtend veel minder dramatisch had hoeven eindigen.

Herken je dit of zou je jouw kind beter willen begrijpen?

Chat openen
Schrijf hier je WhatsApp bericht