06-23639907......... Nu ook Body Stress Release ......... info@susanneruesink.nl

Yes!! De opleiding Inca Sjamanisme toch afgerond

Zo zie je maar weer dat niets helemaal goed of slecht is. Dankzij het ‘slechte’ van het niet doorgaan van de opleiding tot Body Stress Releaser heb ik het Inca Pad kunnen afmaken. Het Inca Pad is de naam van de opleiding in het Inca Sjamanisme waarmee ik al enkele jaren bezig was. En die ik geheel onverwacht nu dus toch heb kunnen afronden, omdat ik niet naar Zuid-Afrika ging.

Sjamaan of Paqo

Het Inca Sjamanisme is een natuurgeneeswijze die wordt beoefend door een aantal van de Q’ero Indianen die hoog in de Andes in Peru leven. De Sjamanen (zowel mannen als vrouwen) noemen zichzelf liever Paqo, wat zoiets betekent als priester genezer.

Energetische geneeskunst

De Paqo’s zijn meesters in het beoefenen van energetische geneeskunst. Toen ik daar voor het eerst iets over hoorde werd ik, als energetisch therapeut, natuurlijk heel erg nieuwsgierig. Na het volgen van een workshop bij Dona Marquesa was ik meteen verkocht. Ze is een vrouwelijke Paqo en zij komt ieder jaar een aantal maanden vanuit Peru naar Europa om haar kennis en wijsheid met ons te delen.

Wezenlijk

Maar ik wilde meer dan één keer per jaar een workshop volgen. Zodoende kwam ik bij Margreeth Stoffers. Zij heeft alles wat ze van de Paqo’s leerde uitgebreid uitgewerkt en vol overgave overgedragen. Tijdens de Inca Pad lesdagen liet ze ons de technieken zien en konden we er zelf mee aan de slag. 

Ik ben heel blij dat ik een aantal  technieken van de Paqo’s heb leren gebruiken. Maar wat voor mij nog wezenlijker is, is dat ik kennis mocht maken met wat erachter zit. Alle lof en dank voor Margreeth hiervoor.

Verder kunnen kijken

Naast dat ik heb geleerd hoe een techniek eruit ziet als je er naar kijkt, heb ik ook een beetje mogen ‘zien’ van wat er binnen in een Paqo plaatsvindt. Welke gedachten, gevoelens, woorden, intenties, verbindingen met o.a. Moeder Aarde, sterren en planeten en de 4 windrichtingen er kunnen zijn. En dat wat er van binnen bij de beoefenaar gebeurt heeft volgens mij invloed op het resultaat van het ritueel. Als je met heel je hart bij de sessie bent heeft dat een extra krachtige uitwerking.

En dan nu het antwoord op de vraag of ik een sjamaan ben

Nee, ik ben geen sjamaan zoals de Paqo’s in Peru. Ten eerste woon ik niet in Peru, sterker nog, ik ben er nooit geweest. De omgeving, het klimaat, de natuur en cultuur zijn er heel anders dan hier. Ik ben niet met hun gedachtegoed opgegroeid en ben niet van kinds af aan op hun manier verbonden met de aarde en de kosmos.

Nee, ik ben geen sjamaan, maar ik doe wel mijn best om een little Paqo te zijn. Dit is de titel die ik meekreeg van Dona Marquesa na mijn tweede inwijding. Ondertussen ben ik een aantal inwijdingen verder en realiseer ik me dat ik maar een topje van de ijsberg heb gezien tijdens de opleiding. Er is nog zoveel meer te leren op dat gebied. Ik denk daarom dat ik de rest van mijn leven een Little Paqo blijf. In alle bescheidenheid, met respect voor de Paqo’s uit Peru.

vrouwelijke paco

Vertaalslag

Wij leven hier in een heel andere situatie dan degenen van wie wij de kennis en wijsheid hebben mogen ontvangen. Daarom kan deze kennis niet zomaar overgenomen worden in Nederland en zullen we het geleerde moeten aanpassen. We zullen de technieken doen op onze eigen manier met de dingen die hier voor handen zijn. Daarbij steeds op ons gevoel vertrouwend met liefde voor alles wat er is. Dat is de basis die de Paqo’s uitdragen.

Grootste geschenk

Wat is het mooiste dat ik heb geleerd? Dankbaarheid voor alles. Voor water, voor eten, voor wat we ontvangen van Moeder Aarde, Zij die ons draagt en die ons in leven houdt. Dankbaarheid ook voor wat we ontvangen vanuit de Kosmos. En een bevestiging van wat ik al wist: dat alles met alles verbonden is, dat alles invloed heeft op alles.

Deze invloed is iets wat door het Corona virus de laatste tijd duidelijker zichtbaar geworden is. De verspreiding heeft plaatsgevonden via mensen en is op die manier bijna overal op aarde terecht gekomen. Via via sta je dus in contact met iedereen op aarde. Daarnaast is het duidelijk dat het virus grote gevolgen heeft door politieke beslissingen, onder andere op de economie en het welbevinden (of gebrek eraan) van heel veel mensen.

Iedereen draagt bij

Alles is van invloed op het geheel. Als je je dit realiseert, besef je ook dat ieder mens invloed heeft. Hoe meer je vanuit je hart jouw dingen doet, hoe positiever jouw bijdrage is aan het geheel. Hoe klein en nietig je ook lijkt in de ogen van de wereld, wie jij bent, hoe jij je voelt en wat je uitstraalt draagt bij!

Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Een zin die soms als cliché gebruikt wordt, maar voor mij 100% klopt. De enige persoon waar je echt invloed op hebt is op jezelf. Luister steeds naar je hart door even stil te zijn en te voelen wat zich aandient. Kijk of je dat kunt gaan realiseren en maak je leven zo steeds meer kloppend. Hiermee zijn we weer terug bij de basis van wat de Paqo’s ons leren: liefde en dankbaarheid. Dat is wat ik iedereen toewens…. 

Urpichay Sonqoy 

voor alle lezers van dit blog en alle medewandelaars op het Inca Pad.

 

Wil je meer over het Inca Sjamanisme weten of ervaren wat het voor jou doet tijdens een sessie?

Heb je behoefte aan een ritueel om een gebeurtenis in je leven te eren of te vieren of wil je ruimte maken om iets nieuws te verwelkomen? Kom dan een Despacho maken.

Kom kennismaken met 1 van de technieken, bijvoorbeeld de techniek om zware energie af te voeren.

Chat openen
Schrijf hier je WhatsApp bericht